cum sa…. in casa si in jurul casei

cum sa… facem, alegem, modificam, etc, in casa si in jurul casei

Cum sa… ascuti corect cutitul de la masina de tuns iarba

2 comentarii

Salutare natiune. Din nou. Iar am vazut pe unu din vecinii mei cum o da in bara… MAXIM. Chiar MAXIM DE MAXIM. Exagerat de MAXIM. Are omu respectiv un gazon frumusel, dar… mare pacat ca e cam stangaci (si in gandire si infapte). Revenind la gazonul omului. Are el aprox 400mp de iarba, cu tot cu ceea ce este afara la strada, cu pomi, flori si alte chestii de ocolit. Destul de complicat si greoi de taiat. Ca sa faca fata cu brio acestei vaste suprafete inierbate, omu meu isi ia masina barosana. Da barosana nu gluma. Makita PLM 4601 cred ca e.  46cm latime de taiere, 2,3CP dezvoltati de motor, tractiune si… vreo 32 de kg de impins si tras (cu ulei, benzina si cos). Absolut gresit. Ce faci nene cu monstru ala la spatiu tau plin de obstacole??? Aia merge la spatiu intins nu la ocolisuri si manevre in spatiu mic. Nu conteaza. Am terminat de derscris situatia.

Revenim la oile noastre. A taiat cu monstrul ala de vreo 5-6 ori de anul trecut. Toate bune, numai ca nu a ascutit cutitul. Ma vazut pe mine ca o tai mai jos sa se indeseasca… hop si el. Rezultat: 2cm de la sol, iarba uscata. Bonus, toate firele ramase si nesmulse despicate. Dupa 2 ore arata curtea a faneata (nu mai punem cele 24 de grade si soarele orbitor de afara). Merg sa ii verific masina ca a vazut ce “treaba a facut”… aproape 1 mmavea in gura cutitul. Masina de noua vine cu el ascutit ceva dar… ca sa vezi ca taie si cam atat.  In rest, ascuti tu.

Ca sa iasa treaba bine, in functie de teren si gazon (aici calculez grosimea firului de iarba, varsta gazonului, burieni, pietricele ocazionale, etc…) eu o ascut pe a mea cam dupa 600-700 mp (curtea are cam 300mp, deci o data pe saptamana ca o tai de 2 ori).  Cand aveam o masina de tuns Bosch electrica, aia ca sa fie usoara si sa nu aiba inertie mare cutitul, era confectionat dintr-o tabla de 2,5 mm cu muchii drepte. Foarte usor de scutit la un polizor de banc cu banda. Iesea minunat de fiecare treaba. In cazul vecinului si al meu (ma laud cu o Makita PLM 4101, benzina, fara tractiune, 23kg complet echipata) merge doar la flex cu disc evantai. motor pe benzina, 4 timpi fara volanta. Volanta de fapt e chiar cutitul, putin asimetric si care are cam 3,5 kg. Zic ca merge doar la flex, deoarece are o forma mai ciudata cu o mica denivelare la mijlocul paletei. acuma ca sa iasa treaba struna, clar nu poate fi ascutita la acelasi unghi ca de fabrica, dar, incercati sa pozitionati cutitul la aprox 35-40 grade fata de banda (asta ca majoritatea din voi au masina de tuns electrica). Incercati sa urmati gura de taiere originala. In cazul cu flexul, e mai greu cu unghiul dar macar sa fie uniform ascutita fiecare paleta. Alta chestie, daca cumva vi lene sa dati jos cutitul sa nu va fie, iar daca nu puteti, nimic nu e imposibil asa ca straduitiva putin. Daca ii dati unghi de taiere invers fata de cum e de fabrica, in afara de a avea o scula electrica de culcat iarba, nu obtineti nimic. Asa ca… dat jos cutitul, incercati sa metineti sau sa scoateti unghiu de 35-40 grade si gazonul arata lux si nu veti avea fire smulse sau despicate. O sa incerc sa revin cu ceva poze despre cum se face.

2 thoughts on “Cum sa… ascuti corect cutitul de la masina de tuns iarba

  1. Buna ziua! am o masinuta electrica pentru tuns iarba si nu stiu cum sa scot cutitul pentru al ascuti. Are o piulita de plastic sau un capacel de plastic la piulita? Nu stiu!
    Multumesc

    • Ar fi fost necesara marca si modelul. Daca pare a fi din plastic, este o protectie la capul surubului. Incearca cu o cheie de 14 sau 15. Ar trebui sa mearga. Cand ascuti, incearca sa pastrezi unghiul de taiere de fabrica.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.